05/04/2020

5 квітня - Міжнародний день СУПУ


Яких тільки свят у світі немає! Сьогодні відзначається незвичайний – Міжнародний день супу! Суп – перша страва, важлива частина щоденного раціону і одна з гарантій здорового організму. Без нього нормальна функціональність систем життєдіяльності людини перебуває під загрозою. Щоб донести важливість даного страви до людства, і був створений цей свято. Історія супу настільки ж стара, як історія кулінарії. Слово «суп» походить від французького «soupe», а воно – від латинського «suppa», що в перекладі – хліб, розмочений у відварі або бульйоні. Однак, як страву суп у сьогоднішньому розумінні, яке стало щоденною їжею, склалося п’ять століть тому з появою міцною посуду, здатної витримати процес приготування. При цьому, в холодних країнах і регіонах, суп виник набагато раніше. Наприклад, в Стародавньому Китаї його варили за 100 років до нашої ери. Але тут слід говорити про супі як про блюді для харчування, а не про варінні, як способі приготування їжі з метою термічної обробки продуктів. Адже суп – це «комплект» інгредієнтів, що створюють загальний смак і композицію. І хоча способи варіння, традиції і рецептура супів складалися раніше, але широке розповсюдження в Європі і Росії супи отримали до 18 століття. Пізніше це блюдо поширилося по світу. До речі, на Русі рідкі страви спочатку називали юшка. Слово «суп» з’явилося тільки за часів Петра I. Відваром в стародавні віки називали м’ясні, рибні та овочеві бульйон В національній кухні будь-якої країни існують численні рецепти цієї страви. Суп готують як влітку, так і в зимовий період. Супи допомагають насититися і відновити сили, підвищити тонус. А лікарі впевнені в корисності супів навіть під час хвороби, прописуючи хворому легкі бульйони та овочеві супи для відновлення сил. На думку медиків, супи благотворно впливають на травну систему організму, стимулюючи вироблення ферментів шлункового соку, є профілактикою серцево-судинних, шлунково – кишкових і навіть онкологічних захворювань.
Міжнародний день супу прийнято відзначати традиційним застіллям. Головна страва на столі в цей свято – суп. Перевагу віддають не звичним рецептом, а вишуканому та нетрадиційного. Популярні в такий день Айнтопф (німецька кухня), Буйабес, Вишисуаз (французька), Гаспачо (іспанська), Довга (азербайджанська), Калакейтто (фінська), Мінестроне (итальянаская), Таратор (болгарська), Холодник (східноєвропейська). Цікаві факти У китайських хроніках збереглася згадка про кухонної книзі, в якій окремий розділ відводився супів. Передбачуваний вік цієї книги – 4700 років до н. е. Щорічне споживання супів у Росії – 30 млрд. порцій. У це число входить борщ, борщ, бульйон з курячого локшиною. Росіяни стоять на другому місці в світі за поїдання супів. Вони поступаються першість китайцям. Що ж стосується «національностей» супів, то серед яскравих представників російської кухні – борщ і щі, солянка і вуха, окрошка і розсольник… Також відомі грузинський суп харчо і іспанська гаспачо, французький цибульний суп і датський гороховий суп з копченостями. Любителі східної кухні знають японський суп місо, китайський хого і в’єтнамський фо. І цей список можна продовжувати довго, у світі тисячі рецептів супу. А серед незвичайних є японський суп з локшини і шоколаду, карибський – з ігуани, польський пивний суп і африканський – з кави, бананів і бруду з підніжжя Кіліманджаро. Незалежно від рецепту рекомендується щодня включати суп в раціон харчування. Зі святом Вас і приємного апетиту!

Немає коментарів:

Дописати коментар