10/12/2023

Лауреатами Премії імені Лесі Українки за літературно-мистецькі твори для дітей у 2023 році стали Андрій Кокотюха, Олександр Продан та Катерина Лук'яненко.

 


Лауреатами Премії імені Лесі Українки за літературно-мистецькі твори для дітей у 2023 році стали Андрій Кокотюха, Олександр Продан та Катерина Лук'яненко.

Про це повідомила пресслужба Держкомтелерадіо.

  • Книга Андрія Кокотюхи "Врятувати березень" перемогла у номінації "Літературні твори для дітей та юнацтва".

Події книжки відбуваються у лю­тому-березні 2022 року на оку­пованій Київщині, хоча, за словами автора, Київщина — досить умовна назва. Головний герой і його сім'я — збірні образи людей, з якими Кокотюха познайомився під час волонтерства.

Це історія про те, як вже молода людина нарешті дорослішає по-справжньому, як росте і відкриває, на що вона здатна.

премія лесі українки Андрій кокотюза
Книжка Андрія Кокотюхи, за яку він отримав премію імені Лесі Українки 2023 року. Фото: Andriy Kokotuha/Facebook
  • Художнє оформлення Олександра Продана книги "Дім" (авторка — Катерина Тихозора) перемогло у номінації "Художнє оформлення книжок для дітей та юнацтва".

У Держкомтелерадіо зазначають, що ілюстрації Продана — це важлива частина історії. В основі книжки — розповідь про хлопчика, який втратив дім через війну і тепер намагається віднайти його усередині себе.

Журі відзначило, що художник тонко відчув сенси, закладені авторкою, і зумів втілити їх у лаконічній, зрозумілій, але й емоційній манері.

премія лесі українки олександр продан
Олександр Продан отримав премію імені Лесі Українки за ілюстрації до книги "Дім". Фото: Держкомтелерадіо
  • Вистава Івано-Франківського академічного обласного театру ляльок імені Марійки Підгірянки "Хто росте в саду", яку поставила режисерка Катерина Лук’яненко, перемогла у номінації "Театральні вистави для дітей та юнацтва".

У Держкомтелерадіо повідомили, що це перша в Україні інклюзивна вистава для людей з порушеннями зору.

Літературним матеріалом для інклюзивного проєкту "Шосте чуття. Вистава театру відчуттів" є книга львівської письменниці Катерини Міхаліциної "Хто росте в саду".

  • У номінації "Кінотвори для дітей та юнацтва" було висунуто п'ять робіт. Але члени комітету, який визначає переможців, вирішили премію не вручати у 2023 році.

Що відомо про Премію імені Лесі Українки та хто перемагали раніше

Премія імені Лесі Українки присуджується щороку у чотирьох номінаціях до дня народження письменниці. Нагороджують твори, які сприяють вихованню нового покоління у дусі національної гідності та духовної єдності українського суспільства.

У 2022 році лауреатами стали:

  • письменниця Олеся Мамчич із книжкою "Як правильно ревіти?";
  • художниця Оксана Садовенко за художнє оформлення книжки "Ти і Малевич";
  • режисерка Ірина Ципіна за створення вистави "Пливе човен" у Першому академічному українському театрі для дітей та юнацтва (Львів).

Немає коментарів:

Дописати коментар