14/12/2023

Книгою року BBC-2023 став роман Євгенії Кузнєцової "Драбина"

 BBC News Україна оголосила переможців премії Книга року BBC-2023. Книжкою року цьогоріч стала "Драбина" Євгенії Кузнєцової. Її випустило Видавництво Старого Лева.Роман "Драбина" – друга книжка української письменниці Євгенії Кузнєцової. Вона вийшла у Видавництві Старого Лева в березні 2023 року, як і попередня книжка авторки – бестселер "Спитайте Мієчку", яку видали у 2021 році. 



Книжка була написана вже під час повномасштабного вторгнення і розповідає про те, як жити тим людям, що не воюють і що вони відчувають. Головний герой – молодий українець Толік, який працює айтівцем і живе в Іспанії, куди він виїхав задовго до 2022 року. Хлопець щойно придбав будинок і збирався зробити з нього дім своєї мрії, але все змінюється 24 лютого. 

Дитячою книгою року стала "Анна Ярославна: київська князівна – королева Франції" авторства Івана Малковича, що вийшла у видавництва А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА.

Премію у номінації "Есеїстика" перемогла книга "Пригоди української літератури (від романтизму до постмодернізму)" від видавництва Темпора. Автор – Ростислав Семків.

Переможець кожної номінації отримає грошову премію у розмірі £1 000 у гривневому еквіваленті та зможе використовувати логотип премії Книга року ВВС на наступних виданнях.

Церемонія нагородження пройшла у книгарні-кавʼярні Readeat у Києві. Вперше з початку повномасштабної війни її провели у живому форматі.

До журі Книги року ВВС входять: літературознавиця Віра Агеєва, політтехнолог Віталій Чепінога, засновниця премії та письменниця Світлана Пиркало, головна редакторка BBC Марта Шокало. Також до команди журі доєднався професор-славіст Канзаського університету, перекладач на англійську творів сучасних українських авторів Віталій Чернецький, замість телеведучого Вадима Карп'яка.

Минулого року переможцем премії Книга року ВВС-2022 стала книжка Андрія Сем’янківа (MED Goblin) "Танці з кістками. Медичний трилер", що вийшла у видавництві "Віхола". Дитячою книжкою року оголосили "Примари чорної діброви" Андрія Бачинського, а в номінації "Есеїстика" перемогла книга "Дикий Захід Східної Європи" журналіста і військового Павла Казаріна.

Джерело: https://life.pravda.com.ua/culture/2023/12/14/258288/

Немає коментарів:

Дописати коментар