23/04/2020

23 квітня - Всесвітній день книги та авторського права

СЬОГОДНІ ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ КНИГИ ТА АВТОРСЬКОГО ПРАВА

    Щорічно 23 квітня відзначається Всесвітній день книги та авторського права (World Book and Copyright Day) – свято авторів, критиків, бібліотекарів, читачів і видавців.
    У 190 країнах відзначається цей день, проголошений на 28 сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО 1995 року на честь трьох геніїв світової літератури: Вільяма Шекспіра (1564-1616), Мігеля де Сервантеса (1547-1616) та Інки Гарсіласо де ла Веги (1539-1616).
   Ідея проведення свята виникла в іспанському місті Каталонії. 1926 року король Альфонс XIII підписав декрет про святкування в Іспанії Дня іспанської книги. Після деякої полеміки було вирішено, що цим днем стане 23 квітня — день смерті Мігеля Сервантеса.
   У Барселоні цей день збігся зі святом на честь заступника Каталонії Святого Георгія, коли книготорговці влаштовували грандіозний книжковий ярмарок. Саме там, 1931 року з'явився звичай дарувати троянду кожному, хто придбає книжку.
   В Іспанії в місті Алкала де Енарес, на батьківщині автора "Дон Кіхота", цього дня відбувається церемонія вручення Премії Сервантеса, яку вважають найпочеснішою для літераторів, котрі пишуть іспанською мовою ("Нобелівська премія для іспаномовних авторів").
   Крім цього, існує ще одна традиція у сьогоднішнього свята — щорічно, від 2001 року, в цей день називається місто, якому присвоєно звання Світової столиці книги (присуджується на один рік). У відбірковий комітет входять представники ЮНЕСКО та трьох міжнародних професійних видавничих організацій: Міжнародного союзу видавців, Міжнародної федерації бібліотечних асоціацій і установ і Міжнародної федерації книготорговців.
За матеріалами: Відділ обслуговування ЦБ ім. Лесі Українки

Немає коментарів:

Дописати коментар