19/05/2020

Оприлюднено проєкт Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про бібліотеки і бібліотечну справу» (нова редакція)



Зазначається, що проєкт акта розроблено у зв’язку з необхідністю впорядкування на законодавчому рівні бібліотечної сфери, приведення законодавства у відповідність до міжнародних стандартів та забезпечення громадян якісними бібліотечними послугами.
Наведу декілька тез із проєкту Закону.
Пропонуються наступні види бібліотек:
За формами власності та значенням бібліотеки поділяються на:
- національні та державні, засновані центральними органами виконавчої влади, Національною академією наук України та галузевими академіями наук;
- комунальні (обласні, районні, районні у містах, міські, селищні, сільські), засновані органами місцевого самоврядування;
- бібліотеки-структурні підрозділи підприємств, установ, організацій усіх форм власності, органів державної влади, місцевого самоврядування, військових частин тощо;
- бібліотеки громадських об’єднань;
- приватні бібліотеки, засновані фізичними особами та юридичними особами приватного права;
- бібліотеки, засновані міжнародними організаціями.
За суспільним призначенням бібліотеки поділяються лише на:
- публічні, у тому числі спеціалізовані;
- спеціальні.
У Законі наведено основні завдання національних, державних, публічних, обласних універсальних наукових бібліотек та спеціальних бібліотек. 
Так, публічні бібліотеки повинні бути доступними для усіх категорій населення. Час роботи конкретної публічної бібліотеки не повинен повністю збігатися з часом роботи основної частини населення території, що обслуговує бібліотека.
Публічні бібліотеки виконують наступні основні завдання:
- популяризують читання;
- формують і розвивають навички читання у дітей, починаючи з раннього віку;
- надають підтримку формальній, неформальній та інформальній освіті;
- створюють умови для творчого розвитку особистості;
- популяризують здобутки мистецтва, науки і техніки, інновації;
- забезпечують доступ до культурного продукту;
- сприяють розвитку культурного діалогу та різноманіття;
- провадять краєзнавчу діяльність, спрямовану на збереження нематеріальної культурної спадщини, історії відповідної території;
- організують змістовне дозвілля;
- забезпечують доступ до інформації;
- сприяють формуванню навичок комп’ютерної та інформаційної грамотності.

Основні послуги публічних бібліотек, у т. ч. надання доступу до мережі Інтернет, повинні бути безоплатними. Проте бібліотеки можуть надавати платні послуги відповідно до законодавства.
Користувачі з особливими потребами мають право на створення у публічних бібліотеках належних умов для забезпечення своїх інформаційних потреб.
Додана нова стаття: Власник (засновник) може утворити піклувальну раду бібліотеки як дорадчий колегіальний орган, основним завданням якої є сприяння розвитку бібліотеки. Піклувальна рада бібліотеки функціонує на громадських засадах.
Додана нова стаття про Національну електронну бібліотеку України.
До фонду електронних документів Національної електронної бібліотеки України включаються: електронні копії книжкових пам'яток – в обов’язковому порядку; електронні копії друкованих видань, аудіовізуальних документів, які не охороняються авторським правом або перейшли у суспільне надбання та мають наукову, історичну, художню цінність; електронні копії друкованих видань, аудіовізуальних документів, які охороняють авторським правом – відповідно до договорів із правовласниками.
Формування та адміністрування Національної електронної бібліотеки України здійснюється національною бібліотекою відповідно до положення, затвердженого центральним органом виконавчої влади у сфері культури.
Також додана нова стаття про Довідково-бібліографічний апарат бібліотеки, електронні бази даних.
Із повним текстом проєкту Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про бібліотеки і бібліотечну справу» (нова редакція) можна ознайомитись тут https://mkip.gov.ua/files/pdf/5654987651321987984125.pdf
Наразі проект знаходиться на етапі громадського обговорення, а 20 травня 2020 року об 11.00 в форматі онлайн-конференції відбудеться його публічна презентація з метою роз’яснення ключових новел законопроєкту та відповіді на найпоширеніші запитання.
Зауваження і пропозиції до проєкту Закону приймаються від фізичних та юридичних осіб до 05 червня 2020 року в електронному вигляді на електронну адресу pritulakv90@gmail.com.
Пропозиції приймаються у формі порівняльної таблиці із змістом існуючої норми закону, редакції, запропонованої Міністерством та пропонованого формулювання чи зауваження і його обґрунтуванням.
Оксана БОЯРИНОВА, членкиня ВГО Українська бібліотечна асоціація

Немає коментарів:

Дописати коментар