16/03/2022

Історична бібліорозвідка: Історія України від діда Свирида.

 


Вперше Свирид Опанасович з'явився на Facebook 21 червня 2014 року. Тоді-то автор і вирішив створити фольклорного «діда». Дідусь не впав у песимізм, а робив усе, щоб підбадьорити цивільних і військових, насміхаючись над діями ворогів і вселяючи впевненість у перемозі. З тією ж метою блогер став писати пости на історичні теми, які тут же передруковувалися і відправлялися на фронт. З них виросла книжка, що стала українським бестселером.

У 2015 році на його сторінці в Facebook стали публікуватися пости, присвячені українській історії. Завдяки своїй простій формі та сатиричній подачі, вони так сподобалися відвідувачам, що через рік, зібравши напрацьований матеріал воєдино, автор випустив першу частину книги «Історія України від Діда Свирида», котра отримала неймовірну популярність.
Слідом вийшов другий том, що не поступався першому. Незважаючи на певну розважальну манеру оповіді, книги написані на досить високому рівні і їх схвально оцінили історики. Кожній події відведено належне місце.
Історія України від діда Свирида. Книга 1


Перший том книги «Історія України від діда Свирида» українського блогера, відомого в соціальній мережі facebook під ім’ям «Свирид Опанасович». Книга написана в стилі, найбільшим наближенням за подібністю до якого є Всесвітня історія в обробці «Сатирикону». Однак, авторське викладення матеріалу відрізняється більш науковим ставленням до історичних деталей, глибиною аналізу причинно-наслідкових зв’язків, тому може використовуватися як достовірний варіант історичного матеріалу не тільки для всіх, хто просто цікавиться історією, а й для учнів та студентів. Особливістю авторського жанру є «оживлення» історичних героїв в форматі діалогів та залучення читачів до аналізу історичних подій. Том перший охоплює період від первісних людей і заселення території України до 1036 р. В тексті зберігаються особливості авторського письма.
ЗМІСТ
Вступ
§ 1. Первісні люди і заселення України
§ 2. Початок осілого життя
§ 3. Трипільська цивілізація
§ 4. Предки аріїв?
§ 5. Кімерійці, скіфи, сармати та інші: доба фентезі
§ 6. Антична Україна
§ 7. Готська Україна
§ 8. Гуни в Україні
§ 9. Витоки української державності
§10. Зародження Київської держави
§11. Рання княжа доба
§ 12. Князь Олег
§ 13. Князь Ігор
§ 14. Княгиня Ольга
§15. Князь Святослав
§ 16. Князь Володимир
§17. Князь Ярослав
Післямова

Історія України від діда Свирида.
Книга 2

Друга книга серії «Історія України від діда Свирида» українського блогера, відомого в соціальній мережі Фейсбук під ім’ям «Свирид Опанасович», охоплює період від середини XI до кінця XIV століття. Написана у дотепній і легкій манері, однак, з увагою до історичних деталей та з глибоким аналізом причинно-наслідкових зв’язків. Тому може використовуватися як достовірний варіант історичного матеріалу не тільки для всіх, хто цікавиться історією, а й для учнів і студентів. Особливістю авторського жанру є оживлення історичних героїв в форматі діалогів та залучення читачів до аналізу історичних подій. У другій книзі автор продовжує свою розповідь про події, які відбувалися на території сучасної України й далеко за її межами від часів Ярослава Мудрого до битви на Синіх Водах включно. Перша книга була видана на початку 2016 р. видавництвом «Юстініан» та отримала з боку широкої читацької аудиторії масу схвальних оцінок.
Для широкого кола читачів.
ЗМІСТ
Вступ
§ 1. Євроінтеграція. Спроба перша
§ 2. Русь іде до школи
§ 3. Зародення правової держави
§ 4. Держава сімейного типу
§ 5. Братні розборки
§ 6. Половецькі танці
§ 7. Ренесанс держави
§ 8. Доба роздробленості
§ 9. Галичина й Волинь
§10. Слово про "Слово"
§11. Монголи
§ 12. Ординська навала
§ 13. Королівство Русі
§ 14. Литва
§15. Крим
§ 16. Чорна смерть
§17. Битва на Синіх Водах
Післямова

Немає коментарів:

Дописати коментар