21/02/2021

20 лютого - День Героїв НЕБЕСНОЇ СОТНІ

#День_ГЕРОЇВ_НЕБЕСНОЇ_СОТНІ
    В рамках заходів до Дня Героїв Небесної Сотні шкільна бібліотека КЗ «Компаніївське НВО» провела з читачами 7-х класів панораму гідності: «Хто за свободу вийшов проти смерті, тому немає смерті на землі». 
   Панорама гідності включила інформаційний відео екскурс в події Майдану, презентацію та голосні читання збірки Кіровоградської революційної поезії «До барикад». 
    Поезія у всі часи виступала індикатором життєвої істини. Поетична мова – мова відвертості передусім з собою, мова бунтарства і вільної думки. Збірка «До барикад», яка зберегла враження і роздуми того часу, стала квінтесенцією емоцій і суспільних настроїв. 
   Майдан – відповідь на постійне нехтування інтересами особистості, правом на вільний вибір європейських цінностей: 
«Лютневими кривами морозами, 
Незламність українці довели. 
І літні й молоді в пекельній каші, 
Серця їх погукали на майдан.» 
            В. Кондратенко-Процун 

Одвічне прагнення до волі і справедливості вибухнуло вулканом: 
Та прокинулась та давня сила,
 Що вважали вони за лакеїв.
 Своїм гнівом нестримним накрила 
Їхні голови-стріхи Помпеї.
             Поль Іщук 
Пружина гніву народного випросталася, об’єднавши тих, хто будь-якої наруги над собою і країною не потерпить: 
Майдан об’єднав покоління, 
Єдине бажання та віру! 
У нас українське коріння,
 Що волю цінує без міри. 
Ми проти насильства і влади,
 Що підло ґвалтує країну. 
Ми йдемо усі на майдани, 
Бо в серці болить Україна! 
              Г. Дудник 
   До збірника увійшли поезії 25 авторів краю. «Це наші спільні переживання, ті емоції і висновки, що ми зробили», – наголошує Олена Горобець, поет та упорядник збірки. Поети об’єдналися, щоб цей вогненний вир подій закарбувався окремою сторінкою в історії нової України. Збірка за формою – кишенькова. Малюнок обкладинки безкоштовно надав Юрій Журавель – український художник, який створив серію майданівських ілюстрацій. Він зобразив хлопчика із книгою у руках, що сидить на барикадах. А у верхній частині обкладинки майорить український прапор. Кіровоградський дизайнер Артем Дубовик доопрацював ілюстрацію колеги, зробивши її більш графічною – тепер це зримий символ цієї збірки. Автор передмови – Олександр Ратушняк, коректор – Ірина Ткаченко, викладачі КДПУ ім. В. Винниченка. Видання вийшло накладом у 1000 примірників. Упорядники збірки зібрані кошти перерахували сім’ям загиблих військовослужбовців. 
Дякуємо Олені Горобець за подаровану нашій бібліотеці збірку! (Використані джерела: http://librarychl.kr.ua/kn_in/gidnist-svoboda/gidnist-svoboda.php)
   
  
  
  
  

Немає коментарів:

Дописати коментар