26/01/2018

27 січня - Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту

Результат пошуку зображень за запитом "27 січня день пам'яті жертв голокосту"   26 січня, у переддень Міжнародного дня пам'яті жертв Голокосту шкільною бібліотекою КЗ "Компаніївське НВО" було організовано виставку-реквієм, проведено огляд інформаційно-ілюстративного матеріалу, огляд літератури та голосні читання спогадів очевидців тих трагічних історичних подій. 
   Особливої уваги було приділено матеріалам з книги Василя Даценка "Щоб пам'ятали. Кіровоградщина в роки Великої Вітчизняної війни" в якій учні детально ознайомилися з розділом "Холокост на Кіровоградщині. Злочини гітлерівців проти мирного населення та військовополоненних". У цьому розділі виствітлено неупереджено, грунтовно, виважено і доступно про трагічні події Голокосту на Кіровоградщині, підтверджені матеріали унікальними фотографіями та документами з державних архівів, а в більшій частині - із зібрань спогадів очевидців.


   27 січня в багатьох країнах світу відзначають Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту. Таким чином світова спільнота вшановує багато мільйонів євреїв, ромів і представників інших меншин, які під час Другої світової війни віддали життя за свою національність.
   Саме цього дня армія Радянського Союзу звільнила в’язнів найбільшого фашистського концтабору Аушвіц-Біркенау в Освенцімі (Польща). За різними оцінками, у таборі смерті загинуло від 1,5 до 2,2 млн невільників. Загальна ж кількість страчених упродовж Голокосту значно більша. Офіційно визнано, що нацисти вбили від 5,5 до 6,1 млн євреїв, ромів, представників інших груп і меншин, інвалідів, політичних супротивників (у т.ч. від 2,2 до 2,5 млн на території колишнього Радянського Союзу, значною мірою в Україні).
   Аби вшанувати та зберегти пам’ять про цю страшну трагедію, про всіх невинно розстріляних, страчених у газових камерах, виснажених голодом і примусовою працею, Генеральна асамблея ООН прийняла 1 листопада 2005 року Резолюцію № 60/7, в якій йдеться: «Голокост, що призвів до винищування однієї третини євреїв і незліченних жертв з числа представників інших меншин, буде завжди служити всім народам застереженням про небезпеки, що таять у собі ненависть, фанатизм, расизм і упередженість». Саме цей документ оголосив 27 січня Міжнародним днем пам'яті жертв Голокосту.
       

Немає коментарів:

Дописати коментар