03/05/2022

Будова книги

 

Будова книги






Тверда палітурка книг - це не просто обкладинка, це гарантія довговічності видання. Красива книга в твердій палітурці завжди створює гарне перше враження у людини, яка взяла її в руки.


При виготовленні книг в твердій палітурці з кольоровою обкладинкою 7БЦ спочатку друкується і зшивається спеціальними нитками книжковий блок. Потім виготовляється       

    палітурна кришка (обкладинка), яка з'єднується з книжковим блоком. На відміну від м'якого палітурки, таку халепу книги дозволяє їй розкриватися на 180 градусів для більш комфортного читання.

Обкладинка друкується і ламінується матовою, глянцевою. Для більш ефектного вигляду поверх ламінації робиться тиснення фольгою.



При твердій палітурці 7Б для обробки обкладинки книги ми  використовуємо різноманітні матеріали. Найпростішим варіантом 

буде виготовлення обкладинки з використанням палітурного матеріалу бумвініл, балакрон або баладек. Такі матеріали мають різні колірні відтінки і фактуру. Наприклад, з тисненням під шкіру або льон, двоколірний під мармур, з покриттям "металік" і інші.

Оздоблення обкладинки книги робиться різними способами. Зазвичай використовується тиснення золотою, срібною або кольоровою фольгою або блинтовое тиснення, що додає об'єм зображенню.



Форзац - конструктивний елемент книги в твердій палітурці, який 

являє собою аркуш цупкого паперу, приклеєний з одного боку до обкладинки, а з іншого - до книжкового блоку. Форзац також може 

бути елементом художнього оформлення книги. Наприклад, можна         використовувати форзац з темних в масі кольорового паперу                     в тон обкладинки, або зробити форзац з надрукованим орнаментні або сюжетним зображенням.



Каптал - це тонка бавовняна смужка тканини з потовщеними краями, яка використовується для збільшення міцності скріплення аркушів в блоці. Але ця невелика смужка є ще і оформлювальних елементом Вашої книги.

Колір каптала вибирається за основним кольором обкладинки книги або може, навпаки, контрастувати із загальною колірною гамою. Каптал може бути одно- і двоколірний.


Ляссе (стрічка закладка) використовується для швидкого і зручного

 пошуку потрібної сторінки. Один кінець стрічки приклеюється до верхньої частини корінця книжкового блоку, а другий 

(вільне володіння) вкладається між листами книги.

За вибором замовника,  робиться заокруглений або прямим корінець.


Суперобкладинка - додаткова паперова обкладинка, яка одягається на основну обкладинку книги.

Суперобкладинка необхідна відразу для декількох цілей. З одного боку, вона використовується як додатковий елемент оформлення видання і несе додаткове рекламне навантаження. З іншого боку, вона оберігає основну палітурку від забруднень і зовнішніх пошкоджень.



М'яка палітурка - це найпопулярніший і недорогий різновид палітурки. Друк книг з м'якою палітуркою застосовується для видань, які потрібно виготовити досить оперативно і гарної якості.

       Технологія виготовлення книги в м'якій палітурці полягає в              наступному: на корінець попередньо надрукованої книги наноситься клей, який міцно утримує з'єднані листи і склеює їх з обкладинкою книги.



Клейове скріплення з попередніми шиттям блоку нитками на ніткошвейних              машині.

Якщо книга в м'якій палітурці передбачає тривалу і інтенсивну 

експлуатацію,  то такі книги попередньо виготовляються у вигляді зошитових блоків і прошиваються нитками. Така технологія збільшує вартість книги, але дозволяє робити книги в м'якій палітурці міцнішими.


Одним з видів м'якого палітурки є скріплення на скобу.

Скріплення на скобу зазвичай використовується при обсязі книги або брошури 

           не більше 80 сторінок. Обкладинка на скобу забезпечує              зручність експлуатації, хорошу розкриваність блоку, оперативність виготовлення і низьку вартість.


           Елементи конструкції книги


1 – книжковий блок,
2 – суперобкладинка,
3 – палітурна кришка,
4 – ляссе,
5 – рубчик,
6 – каптал,
7 – корінець,
8 – кант,
9 – екслібрис,
10 – клапан суперобкладинки,
11 – форзац,
12 – фронтспис,
13 – титульний лист

Авантитул – перша сторінка, містить, як правило, деякі відомості про книгу – це може бути назва серії, назва видавництва і т.д.

Контртитул – друга сторінка. Вона може залишитися незаповненою, або представляти назву книги мовою оригіналу.

У масових виданнях авантитул і контртитул можуть бути відсутніми, в той час як в елітних, подарункових виданнях ці частини присутні майже завжди.

Титульний аркуш — перша сторінка книжки, на якій розміщуються основні бібліографічні дані видання: прізвище автора, назва, назва видавництва, місце і рік випуску. Містить основні дані про книгу: прізвище автора, назва, жанр твору, прізвище перекладача, назва видавництва, рік видання.

На звороті титульного аркуша розміщують відомості про книгу: коротку анотацію, знаки охорони авторського права, бібліографічні індекси.

Фронтиспис — Він може бути прикріплений до авантитул або титульного аркушу може бути приклеєний, на якому часто поміщають портрет автора.

Шмуцтитул — окрема сторінка, де поміщають заголовок частини, розділу чи глави книги, а деколи окремих творів, які входять у збірник. Елементи книги можуть відділятися один від одного шмуцтитулами – сторінками з назвами частин.

Смуга (полоса) — задрукована площа сторінки будь-якого видання.

Спускова смуга – Кожна нова частина починається зі спусковий смуги, яка може бути прикрашена заставкою, буквицею.

Ілюстрації — У книзі ілюстрації можуть друкуватися на тому ж папері, що і текст, але часто їх друкують на папері іншого виду і мають у своєму розпорядженні в книзі у вигляді вклейок і вкладок.

Зміст або зміст — В кінці книги розміщують зміст або зміст, винятком можуть бути довідкові та навчальні видання, де вміст або зміст поміщають на початку книги, після титульних елементів.

Вихідні дані книги — На останній сторінці розташовуються вихідні дані книги: прізвище автора, назва книги, прізвища та посади осіб, які брали участь у створенні книги, адреса видавництва і друкарні, де книга була надрукована.

Обріз книжкового блоку — Він може бути зафарбований або прикрашений золоченням, кольоровим друком, тисненням.

Ляссе — іноді до корінця блоку кріпиться стрічка — ляссе, яка виконує роль закладки.

Форзац —  елемент книги у вигляді однозгинного аркуша паперу, одна сторона якого приклеюється до передньої внутрішньої сторони книжкової оправи, а друга — до першої сторінки книжкового блока. Книжковий блок і палітурна кришка з’єднуються між собою форзацами, виконаними з щільного паперу.

Обкладинка — паперова оправа видання, яка оберігає його сторінки від пошкодження і забруднення. Це все елементи скріплення книжкового блоку, кришки з блоком і палітурна кришка.

Суперобкладинка — паперова додаткова сторінка, яка накидається на обкладинку для захисту її від пошкодження і забруднення. Використовується як елемент зовнішнього оздоблення видання, може виконувати інформаційну функцію. В якості захисту палітурки і додаткового прикраси видання нерідко використовується суперобкладинка. У виданнях, розрахованих на коротший термін служби — брошурах, блок покривається паперової обкладинкою.

Палітурна кришка — тверда оправа книги, яка складається із двох боковин (передньої і задньої) і корінцевої частини, які скріплені між собою палітурним матеріалом. Складена з товстого картону, може бути покрита одним матеріалом, або комбінацією матеріалів. Для покриття використовуються натуральна шкіра, штучні матеріали, тканини, папір, матова і глянсова плівки. Тексти і зображення на палітурну кришку наносяться за допомогою друку фарбами, тиснення фольгою, рельєфного тиснення, використання наклейок.

Корінець палітурки — край блоку книги, де скріплені всі елементи видання. Він може бути прямим або округленим, з використанням спеціальних рельєфних прикрас – бинтів.

Каптал — смужка тканинного матеріалу (наявний, коли видання в палітурці), що кріпиться до зібраних до купи книжкових зошитів, із потовщенням зверху і знизу, може бути з кольоровим окантуванням на кінцях.

Книжковий блок — складається із зошитів, які підібрані в порядку нумерації сторінок, скріплені між собою в корінці і обрізані з трьох сторін.

Рубчик — це поглиблення на палітурній кришці готового виробу.

Зошити — сфальцьовані аркуші паперу, що містять 4, 8, 12, 16 або 32 сторінки і підібрані в порядку нумерації сторінок, створюючи тим самим книжковий блок.

Поля сторінки – незадруковані ділянки сторінки навколо полоси. Кожна сторінка має 4 поля: верхнє (в головці), нижнє, зовнішнє (переднє) і внутрішнє (корінцеве).

Колонцифра — порядковий номер сторінки видання.

Вклейка — це окремий відбиток ілюстраційного матеріалу, який вклеюється між певними сторінками видання. Як правило, вклейки друкуються на папері вищої якості, інколи навіть іншим способом друку, ніж основний текст.

Накидка — це дробова частина аркуша або ілюстрації, яка накидається на зошит.

Приклейка — це дробова частина аркуша або ілюстрації, що приклеюється до зовнішньої частини зошита.

Паспарту — це аркуш щільного паперу або тонкого картону, на який наклеюють ілюстраційний матеріал.

Плюр — це тонкий прозорий папір, призначений для захисту ілюстрації від механічних пошкоджень.

Екслі́брис (лат. ех libris — «із книжок») — книжковий знак, невелика художньо виконана етикетка, де вказано, кому належить книжка.











                 

Немає коментарів:

Дописати коментар