23/03/2021

23 березня - Всесвітній день метеорології

 #Екологічний_календар




   Сьогодні відзначається Всесвітній день метеорології – професійне свято метеорологів усіх країн.
   Всесвітній день метеорології заснований Всесвітньою метеорологічною організацією (ВМО) і відзначається з 1961 року для підвищення обізнаності широкої громадськості в усіх країнах світу щодо діяльності Національних гідрометеорологічних служб, а також задля поглиблення розуміння значущості такої праці.
  Сама ВМО була заснована в 1950 році як компетентний орган ООН з питань спостереження за станом атмосфери Землі та її взаємодією з океанами. До складу ВМО входить 191 країна, зокрема й Україна, яка представлена Українським гідрометцентром.
  Всесвітня метеорологічна організація займається питаннями погоди, клімату і води, адже небезпека від них становить майже 90% від загального числа природних катаклізмів. Зусиллями своїх членів ВМО забезпечує прогнози і ранні попередження про подібні небезпеки, аби сприяти запобіганню і пом'якшенню наслідків від лих, порятунку життів людей, зменшенню масштабів шкоди майну і навколишньому середовищу шляхом більш ефективного управління ризиками.
  Тема Всесвітнього метеорологічного дня 2021 року – «Океан, наш клімат і погода» - зазначає прагнення ВМО об'єднати океан, клімат і погоду в рамках системи Земля. Він також знаменує початок Десятиліття науки про океан в сфері сталого розвитку Організації Об'єднаних Націй (2021-2030).
  Одним з найбільш сонячних місць на Землі вважається Мертве море, де в році приблизно 330 сонячних днів, а ось найменше сонця бачать на архіпелазі Північна Земля, де воно світить лише 12 днів на рік. Самим дощовим місцем планети є один з островів на Гаваях, де на горі Уай-Аль-Аль буває в році 350 дощових днів, під час яких випадає в середньому більше 10 м опадів. Самий сильний вітер був зареєстрований в американському штаті Оклахома, його швидкість досягла 512 км/год! Сильніший снігопад зафіксували в Каліфорнії більше 50 років тому, де на одному з гірськолижних курортів випало близько 5 м снігу за 6 днів безперервного снігопаду.
  Кожного року з 1961 року, 23 березня, під егідою ООН проходить Всесвітній день метеорології.
  Статистика, зібрана за останні 10 років, показує, що більше 80% усіх стихійних лих має метеорологічне або гідрологічне походження.
В 50-ті роки втрати від усіх стихійних лих у світі оцінювалися в чотири мільярди доларів на рік, а в 90-ті – в 40 мільярдів доларів на рік.

Немає коментарів:

Дописати коментар