18/01/2022

День Сніговика

                    Читайте казки, вірші, загадки, дивіться відео та мультики про сніговиків!!!

В багатьох країнах 18 січня святкують Всесвітній день сніговика.

Ідея цього свята спала на думку колекціонеру Корнеліусу Гретцю з Німеччини, який у юнацькому віці розпочав збирати зображення сніговиків, а в 2008 році зі своєю коллекцією з понад трьома тисячами експонатів увійшов до книги рекордів Гіннесса.
Традиція ліплення сніговиків дійшла до нас із давніх часів.
Перші сніговики зображувалися недобрими, лютими сніговими монстрами вражаючих розмірів. Це не випадково, адже в ті давні часи безжальні зими з лютими морозами і вогкими хуртовинами приносили чимало клопоту. Саме тоді і з’явилися повір’я, згідно з якими сніговики представляють реальну загрозу для людей. Вважали, що небезпечно ліпити їх у періоди повного місяця: для людини непослух може обернутися нав’язливими жахливими сновидіннями, нічними страхами й, взагалі, усілякими невдачами. У Норвегії існував переказ про те, що сніговиків небезпечно розгляда-ти пізно увечері з-за штори. До того ж поганим знаком вважалося зустріти сніжну фігуру вночі: її рекомендувалося обійти стороною.
На Русі сніговиків ліпили з давніх язичницьких часів і шанували як духів зими. До них, як і до діда Мороза, ставилися з належною по-вагою і зверталися з проханнями про допомогу і зменшення тривалості лютих морозів. Наші предки вірили, що зимовими природними явищами (туманами, снігами, хуртовинами) керують духи жіночої статі. Тому, щоб виявити свою повагу до них, ліпили снігових баб.
У Європі сніговиків завжди ліпили поруч із будинками, щедро прикрашали гірляндами і домашнім начинням, одягали в шарфи, а в руки вручали гіллясті мітли. У деталях їхніх «шат» вгадується містичний характер. Наприклад, ніс у вигляді морквини прикріплювали, щоб умилостивити духів, що посилають врожай і родючість. Перевернуте відро на голові символізувало достаток у домі.
Згідно з переказами, у 1493 році італійський скульптор, архітектор, поет Мікеланджело Буонарроті вперше зліпив снігову фігуру.
Перша письмова згадка про сніговика зустрічається в книзі ХVІII століття: там йдеться про «красивого сніговика» гігантських розмірів.
Тільки в, XIX столітті сніговики «подобрішали» і незабаром стали незамінним атрибутом Різдва і Нового року. Вітальні листівки із зображенням милого усміхненого сніговика в оточенні веселих дітей швидко завойовували популярність.
Цікаво, що в європейських народів сніговик - це завжди істота чоловічої статі, снігових баб і снігуроньок у них ніколи не було. В англійській мові для його позначення є тільки одне слово- «snowman».
ЧИТАЙТЕ:
Вірші про сніговиків (збірка): http://audiomama.com.ua/.../65-virshi-pro-snigovykiv-zbirka
Вірші про сніговика: http://www.megaznaika.com.ua/.../virshi-pro-snihovyka/
Вірші про сніговика: https://dovidka.biz.ua/virsh-pro-snigovika/
20 загадок про сніговика та снігову бабу українською мовою: https://mamabook.com.ua/20-zagadok-pro-snigovuka/
Казки про сніговика:
Мультфільми, розвиваючі відео:
Зимова казка - СНІГОВИК-ПОШТОВИК. Пізнавальний мультик для дітей: https://www.youtube.com/watch?v=IvsxBVcIPX8
Мій дорогий сніговик | Аудіоказки з картинками | Різдвяна казка: https://www.youtube.com/watch?v=FjtFqECA35E
Казка-мюзкл «Сніговик повертається»: https://www.youtube.com/watch?v=xnIp45UYEJA

Немає коментарів:

Дописати коментар